Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2010 20:22 - US-посланикът лобира за ГМО
Автор: svet80 Категория: Политика   
Прочетен: 2501 Коментари: 2 Гласове:
1



 Новият американски посланик Джеймс Уорлик се оказа човек на действието. Когато на 10-и февруари той се срещна за втори път с премиера Бойко Борисов, бяха изминали едва 15 дни от връчването на акредитивните му писма на президента Първанов. А днес посланикът излиза със своя статия в национален ежедневник в защита на пускането на воля на ГМО в България, за да се помогне "на преодоляването на глада в световен мащаб".
image

Публикацията на дипломат №1 на най-великата демокрация в света е озаглавена "Един различен поглед върху биотехнологиите в земеделието". Със статията на практика посланик Уорлик заема позиция в разразилата се от близо 2 месеца разгорещена дискусия и кампания, която тече в България по повод предложените от кабинета на ГЕРБ промени в закона за ГМО.

Никъде в статията си обаче дипломатът не използва термина ГМО. Той е заменен с елегантното "биотехнологии".

Случки от 10 и 11 февруари

Преди да влезе за десетина минути при премиера, на входа на „Дондуков" 1 Уорлик с любопитство се заглежда в рисуваната от десетина майки огромна картичка с послание за чиста природа. По същото време представители на майките вече са в кабинета на премиера, след като са чакали да ги приеме над два часа, за да му връчат повече от 2000 детски картички от цяла България. Всички те имат едно ясно послание: „Не на ГМО!".

Останалите в предверието майки с почуда виждат как премиерската охрана изведнъж се засуетява. Един от гардовете трескаво обяснява, че е станал голям гаф, защото - като видял „какво чудо е отпред", американският посланик е трябвало да мине през задния вход. Уорлик изчаква родителите да се сбогуват с премиера и се бави при него десетина минути. На излизане от Министерски съвет, майките все още са отпред и дават изявления за медиите. За тяхна изненада обаче - въпреки многото камери, срещата им почти не е отразена.

Резултатът или темата от срещата на Борисов с Уорлик не станаха известни, тъй като тя не беше обявена официално и вероятно затова липсваше и съобщение от пресцентъра на МС.

Още на следващия ден американският посланик се среща и със земеделския министър Мирослав Найденов. (На 19 октомври м.г.. на Съвета на министрите на земеделието Найденов гласува положително за вноса на ГМО соя и царевица за фуражи в ЕС.)

Според прессъобщението от срещата Найденов-Уорлик министърът е подчертал, че "българското правителство високо цени подкрепата на САЩ за развитие и модернизиране на българското селско стопанство и в частност ползотворното сътрудничество между Министерството на земеделието и храните и Министерството на земеделието на САЩ при реализирането на съвместни програми и инициативи". Съвместните инициативи и програми не са описани.

В същите тези два дни парламентарната комисия по околна среда гласуваше за второ четене промените в закона за ГМО. Ако те влязат в сила, от тях биха се възползвали американската компания "Монсанто" - най-големият производител на ГМО-семена и торове за тях в света, френската "Биожента", германската "Байер".

Просветителят

И след тези две срещи - на 10 и 11 февруари, на 12 февруари посланик Уорлик публикува във в. „Сега" статия за ролята на биотехнологиите (както сега е модерно да се наричат ГМО) в земеделието. В материала си посланикът твърди, че България не бива да пропусне възможността да се присъедини към страните, одобрили подобрените с помощта на науката земеделски култури заради дезинформация и необосновани страхове.

„Става въпрос за храни, произведени на основата на модерните биотехнологии. Тези продукти са същите безопасни, висококачествени храни, с които американците се хранят всеки ден през последните 13 години. 91 процента от засадената соя в САЩ е произведена с помощта на биотехнологии. Същото се отнася и за 85% от нашата царевица. Тези храни не са имали никакъв отрицателен ефект върху здравето на американците", пише посланик Уорлик.

Малко данни за здравето на американците, извадени от аргументите на президента Барак Обама при защитата му на здравната реформа, която се кани да въведе. От 30 страни в ОИСР САЩ са на 27-о място по детска смъртност, като зад тях са само Мексико, Турция и Словакия. Въпреки че САЩ харчат 1.5 пъти повече за здравеопазване, отколкото Франция, страната никога в последните десетилетия не е влизала дори в челната десетка на Световната здравна организация като най-здрава нация.

В публикацията дипломат №1 на САЩ у нас изтъква и предимствата за фермерите от въвеждането на биотехнологиите. "Преходът към биотехнологични култури в световен мащаб позволи на милиони фермери да намалят съществено употребата на пестициди и даде възможност на много от тях да обработват земята си без оран на почвата, което намалява ерозията, консумацията на енергия и използването на вода. Биотехнологиите са средство, което ни помага да предотвратим разрушителните последствия от глобалното затопляне".

Според данни на американския Център за органично земеделие:

- За 25 години - от 1975 г. до 2000 г., цената на семена на конвенциална соя са се повишили със 63%. За близо 10 - от 2000 г. до днес, откакто семената на ГМ соя доминират на пазара, цената се е увеличила с 230%.

Фермерите, които ще използват през следващата година новия пестицид на „Монсанто” Раундъп 2, ще трябва да платят 42% повече, отколкото са плащали за него през 2009 г.

Фермери, които отглеждат новата ГМ царевица ‘SmartStax’ ще плащат двойно повече отколкото тези, които отглеждат конвенциалната. Това е почти 4 пъти повече в сравнение с цената, която са плащали за конвенциалните семена преди 10 години.

Днес семената на ГМ памук струват 700 долара, т.е. надминават 6 пъти цената на конвенциалните семена на памука.

Изводите оставяме на читателите...

http://www.bnews.bg/topics-5650



Тагове:   ГМО,


Гласувай:
1



1. svet80 - Цървули
12.02.2010 20:24
Всички са на процент при Монсанто
цитирай
2. анонимен - Рiч Харвест - Продаж пестицидів і агрохімії в Україні
06.03.2012 17:40
[img]http://i077.radikal.ru/1203/50/5eb5ee1ee30d.jpg[/img]

«Річ Харвест» в перекладі означає «щедрий урожай». Так ми вирішили назвати нашу компанію, бо саме щедрий урожай є запорукою благополуччя як сільськогосподарських підприємств і фермерів, так і держави.

Продаж пестицидів в Україні: «Річ Харвест» є партнером, а також ексклюзивним представником ТОВ «Франдеса» - виробника засобів захисту рослин в Республіці Білорусія. Завод «Франдеса» побудовано з дотриманням усіх необхідних сучасних вимог по забезпеченню високої ефективності препаратів і екологічної безпеки. Сучасне обладнання дозволяє виробляти різні препаративні форми пестицидів: концентрати емульсій, концентрати суспензій, водні розчини і водорозчинні концентрати.

[url=http://richharvest.com.ua/pesticides/insecticides/]інсектициди назви препаратів[/url]

[url=http://richharvest.com.ua/ru/catalog/rangoli/]ооо ранголи[/url]

[url=http://richharvest.com.ua/ru/contacts/]рич харвест[/url]

[url=http://richharvest.com.ua/pesticides/protectantes/]матадор захист картоплі[/url]
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svet80
Категория: Политика
Прочетен: 1701331
Постинги: 36
Коментари: 746
Гласове: 497
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031