Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2012 20:40 - Елън Мъск – най-иновативният предприемач на Америка или новият Стив Джобс !
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 3458 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 28.05.2012 21:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Елън Мъск – най-иновативният предприемач на Америка  

Страната на неограничените възможности е родила огромен брой личности променили живота на обикновените хора. Хора като Хенри Форд и Томас Едисон, Уилям(Бил) Гейтс и Стив Джобс. Ако съществуваше рейтинг на подобни хора, наши съвременици, първото място щеше да е за Бил Гейтс, а второто - за Стив Джобс, или обратното. Колкото до третата позиция, най-много я заслужава предприемачът-милиардер Елън Мъск. Защото е вложил парите, спечелени от компютърните технологии, в проекти, които могат да променят нашия свят повече, отколкото може да си представим.


Кой е Елън Мъск?

Той е роден и изживял детството си в Южна Африка и според думите на майка му, “той не спря да чете книги през цялото си детство“. Семейството му го нарича “детето гений”. Още от малък Елън е завладян от историите за Америка, които научава от комиксите и книгите, който чете. Така с детството му се заражда идеята да работи и живее в САЩ. Не след дълго, когато родителите му се развеждат той осъзнава, че има възможността да замине и учи в Канада, благодарение на това, че майка му е родена там, той има привилегията да получи гражданство. След заминаването му за Канада той се озовава в Университета в Пенсилвания, където завършва двойна бакалавърска степен по икономика и физика, което му отваря вратите към Щатите и той е приет да следва  докторска степен по физика в Станфорд, но не след дълго се отказва от образованието си и създава своя собствена компания наречена ZIP2(1995). Така се озовава в меката на IT индустрията – Силициевата долина.

image

Макар и неук в тази сфера изпълнена с много конкуренция, той е устремен и започва да развива компанията си. Нейната дейност е свързана с използването на Google Maps и това да се регистрира местоположението на локални бизнеси върху картата. Мъск иска да се конкурира пряко с големите в тази сфера, но той бива спрян заради начинът по който е създадена компанията – с помоща на инвеститори за рискови капитали, които решават да продадат компанията преди да е на загуба. Така инвеститорите я продават на Compaq за сумата от 307 млн. долара, като 22 млн. са за Мъск.Така след, като вижда разрухата на “рожбата” си той се захваща с бизнес от същата сфера – на услугите в интернет, като заедно с още група ентусиасти се опитват да отнемат преимуществото и ролята на разплащателно средство в интернет на компаниите за кредитни карти. Така те създават PayPal.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=Onajosm9PWo[/tube]

Елън Мъск е първият Изпълнителен директор на компанията, но скоро решават да го премахнат и поста заема съонователят на компанията Петер Тиел. Веднага, след като той застава на чело на компанията започва мълвата за закупуването на PayPal от eBay. Проблемът тук е, че Мъск има най-голям дял от акциите на компанията и отказва първото предложение на eBay, което е на стойност 400 млн. долара, така в продължение на една година сумата на продажбата еволюира през 800 млн. и достига умопомрачителните 1.5 милиарда долара, но дори и тогава Елън се съгласява да продаде PayPal с много усилия.

 Така след продажбата на компанията всички си разделят значителни суми, като със своята част Елън отново инвестира, но този път в напълно различна сфера от интернет индустрията. Той се запознава с инженера Мартин Еберхард, който има идеята да създаде електрическа кола задвижвана от литиево-йонни батерии. Заинтригуван от идеята на Еберхард, Мъск му дава чек на стойност 6.3 млн долара и се провъзгласява за Изпълнителен директор на новосъздадената компания Мотори Тесла (Tesla Motors). В същото време младият предприемач инвестира и в друга компания занимаваща се с инсталацията на слънчеви системи – Слънчев Град (SolarCity). Остатъка от сумата получена след продажбата на PayPal, той инвестира в един от най иновативните проекти на нашето време SpaceX – програма за комерсиален превоз на пътници в космоса и обратно.  В този си проект младият предприемач финансира 100 млн. долара изцяло собствени финанси, като малко след това инвестири финансират проекта с още 20 млн. долара. Сега това е най-голямата частна космическа компания с малко над 2.5 милиарда долара в договори с държавни и частни предпрития.

image

Много от значимите капиталисти на нашият век казват, че Мъск и покойният вече Джобс си приличат, но на дали това е така. Докато Джобс започна(Apple), разви се(Pixar) и остана емблема единствено в сферата на компютрите, Елън от своя страна започна с интернет, но продължава в напълно различни сфери, космически ракети, електрически коли и слънчева енергия.

И въпреки че, голяма част от проектите на Елън са все още в своето начало много от приближените до него хора споделят с какъв ентусиазъм и желание работи той. Разкъсва се между три почти напълно различни компании на огромни разстояния едно от друго и все пак успява да бъде на ниво, макар и трите компании да имат своите лоши дни и разводът с жена му не му помага в личен план.

Попитан защо се стремиш към такива големи и рисковани цели, той отговаря:

“Искам аз и хората около мен да правят разлика. Искам да участвам в значимите за човечеството неща, такива неща, които имат потенциала да променят този този свят.



http://bgstart.eu/2011/12/%D0%B5%D0%BB%D1%8A%D0%BD-%D0%BC%D1%8A%D1%81%D0%BA-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC/



 

За пръв път в историята частен кораб акостира на Международната космическа станция

 


http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/05/25/1833983_za_pruv_put_v_istoriiata_chasten_korab_akostira_na/

Успехът на мисията открива нови хоризонти пред усвояването на космоса от частни предприемачи, които според мнозина скоро ще изместят държавните агенции от този сектор, предлагайки по-ниски цени и по-разнообразни услуги. Освен Елън Мъск, към космическите полети са се насочили още основателят на Amazon Джеф Безос със своята компания Blue Origin, британският милиардер Ричард Брансън с Virgin Galactic и създателят на видеоиграта Doom - Джон Кармак с Armadillo Aerospace.

http://newbusiness.bg/news/view/3145/chastniyat-kosmicheski-korab-dragon-se-skachi-uspeshno-s-mezhdunarodnata-stantsiya

 

 

 

Tesla Model S по-рано и с повече (515 км) пробег


http://www.ecars.bg/elektromobili/item/2963-tesla-model-s-poveche-probeg-515-kilometra


http://meto76.blog.bg/technology/2012/05/24/tesla-model-s-na-pazara-tochno-sled-mesec.958538












Гласувай:
4



1. meto76 - http://www. youtube. com/watc...
28.05.2012 21:03
http://www.youtube.com/watch?v=VSNXhHTLLIk
цитирай
2. kostadin - Неук бил?
01.06.2012 13:05
Неук бил?
Никой не се е родил научен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579421
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031