Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2011 21:04 - ПРОРОЧЕСТВА НА ПРЕП. НИЛ МИРОТОЧИВИ
Автор: bogolubie Категория: Други   
Прочетен: 5382 Коментари: 0 Гласове:
2



Публикувано от Асен Велчев във Фейсбук

Asen Velchev, публикува в Православие и съвременност  Asen Velchev  17 август г. 16:47

Преподобният Нил Мироточиви се прочува още приживе като пророк, но името му става още по-известно, след като посмъртно – в периода от 1813 до 1819 г. – се явява на светогорския монах Теофан. В няколко беседи преподобният Нил предава на Теофан всичко онова, което се съдържа в книгата „Посмъртни пророчества на преподобния Нил Мироточиви“.

Нил възвестява на търсещите спасение на Света Гора под Покрова на Божията Майка да не се смущават, да не се ужасяват, да не губят вяра в този Покров и да не напускат Атон, докато Иверската икона на св. Богородица не го напусне; монасите да пребъдват в покаяние и в надежда за спасение, в безмълвие, в смирение и в послушание, стараейки се да опазят неразрушено онова малкото, което все още ще остане от предишния величав монашески живот.

Понеже заради нечестието на нечестивите Света Гора ще потъне в морето – това ще стане тогава, когато Майката Божия премахне Своя Покров от Света гора. Благочестивите монаси трябва да побързат да напуснат Атон, щом като изчезне чудотворната Иверска икона. Светецът разкрива с големи подробности и за времето на Антихриста: за всемирната анархия, която ще предшества идването на Антихриста, кога трябва да се очаква това, за степента на развратеност на последното поколение, за печата на Антихриста, за проповедта на Енох и Илия

ПРОРОЧЕСТВО ЗА АТОНСКАТА ГОРА И ЗА ИЗЧЕЗВАНЕТО ОТ НЕЯ НА ИВЕРСКАТА ИКОНА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА
(ч. III, гл. 94)

О, преподобни отци, изчезването на Спасението ще стане така. Най-напред и за кратко време ще се потресе манастирът, в който живее ликът на Царицата на Спасението. Значи безчувствената земя ще почувства, че предстои да осиромашее от своята Пазителка, Която я пази до този ден. След труса силно ще се разтреперят всички насадени дървета и ще приведат всички насадени, казвам, всички укорени, заради Царицата, в плен (т.е. монасите). Атон ще се сгромоляса със страшен шум, ще се чува тънък глас; когато ще изчезне ликът на нашата Госпожа Богородица, тогава ще настане страшно и потресаващо знамение.

Знамението ще бъде такова: всички църкви ще бъдат наклонени и наведени, заради изчезването на Спасението, като за поклон и като за изпроводяк на иконата. Поради това, казвам ви, ще се почувства едно безразличие, безчувствие, и ще бъде помрачено усещането, и няма да съзнават, че изчезва Спасението. И така, казвам ви, пре-преподобни отци, до този момент, докато ликът на нашата Госпожа Богородица се намира в тази Гора, никой да не е помръднал да си отива от тази всечестна Гора; щом само се помръдне да си замине от тази всечестна Гора, тозчас ще го сполети и душевно, и телесно наказание за проявеното нехайство. Но когато видят, че иконата на Всесвятата е изчезнала от тази всечестна Гора, тогава и вие заминете, където ви е угодно, само обета за монашески живот опазете чист и непокътнат.

ПРОРОЧЕСКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ЧОВЕЦИТЕ ПРЕД СВЪРШЕКА НА СВЕТА
(ч. I, гл. 28)

Ако измине седмото число години и пет и се преполови към осмото хиледолетие (т.е. след 1992 г. = 7500 г.), какво грабителство и крадене ще настане тогава? Какво мъжестрастие, прелюбодейство, кръвосмешение, разпътство ще има? До какъв упадък ще стигнат хората, до какво разтление от блуд? Тогава ще стане още по-объркано от големи препирни, от пристрастяване към спорове, непрекъснато ще се препират и не ще сложат ни начало, ни край. След това ще се събере Осмият вселенски събор, за да разследва спора и да изтъкне доброто на добрите и злото на злите. Ще бъдат отлъчени, отделени добрите от злите, т.е. правилно вярващите от еретиците, и за едно кратко време хората ще поживеят в мир.

Но след това отново ще скъсат със своето предразположение, ще се насочат към злото със страст, с устрема на погиващите, така че не ще познават какво е брат и какво е сестра, какво е баща с майка, и какво е майката с нейния син, не ще признават и брачен венец. Ще имат само едната погибел, едното падение в гибелта, като Содом и Гомор, т.е. не ще се намерят и пет праведника… И брат ще има сестра си като жена, майка ще има сина си като мъж, син ще умъртви баща си и ще прелюбодейства с майка си, и други десетки хиляди злини ще станат обичайни. А колкото повече злите дела пускат корени в хората, толкова повече ще ги сполетяват бедствията. А пък те, колкото повече бедствия ги връхлитат, толкова повече злини ще вършат. Вместо да се покаят, те ще се озлобяват против Бога.

Също така злодеянията, които ще вършат човеците, ще надминат злодеянията на съвременниците на потопа. У всички разговорът ще бъде само за зло, намеренията ще бъдат само зли, съизволението (волята, желанията) – зло, сприятеляването – само за зло, деянията на всички – само зли, всеобщо зло в съдружията; всеобщо зло чрез разединяване. При все това ще си мислят, че и извършителят на злото ще се спаси. Доколкото се умножава жаждата за пари, дотолкова ще се умножават и бедствията в света.

ПРОРОЧЕСТВО ЗА ВЪЗЦАРЯВАНЕТО НА АНТИХРИСТА
(ч. I, гл. 21-25)

Сребролюбието – жаждата за пари, е предтеча на Антихриста. Всичко онова, което преднамерено и промислително е подготвяло и подготвя людете към вяра и следване на Господа, е, било е ...и ще бъде истина. Обратно, всичко, което подготвя людете към изоставяне на Закона Божий и на техния Спасител, е лъжа; тази лъжа преднамерено подготвя пришествието на Антихриста и приемането му от човешкия род. Както св. Предтеча проповядвал кръщение с Истината и с това насочвал хората по пътя на спасението, така прекомерната и тревожна загриженост не за духовни, а за плътски неща, ще помрачи чувствата на човека, за да го направи безчувствен и безразличен към своето спасение, та от многото грижи за плътта той не ще има и усет за спасение. Човеците не ще чувстват нито желание за вечен бъдещ живот, нито ще имат страх от вечно осъждане.

Да, наистина спасението ще пребъдва и не ще се отнеме от света, ще има възможност да се спасиш и спасяващите се ще пребъдват до свършека на света. Да, наистина и тогава ще има спасение, но за кого ще бъде то? За тези, които не ще се покоряват на делата на антитипа (на предтечите на Антихриста). От нечиста блудница ще се роди Антихрист. В тази мома ще се струпат разврат, разпътен живот, тя ще бъде съкровищница на прелюбодейства. Цялото зло на света, всяка нечистота, всяко беззаконие ще се въплъти в нея. При нейното зачеване от тайнствен мистичен блуд, ще се съберат наедно в утробата й всякакви нечистотии и с обедняването на света от добродетели, те ще се оживотворят. Ще се зачене от тайнствен противоестествен блуд, без семе на мъж, плод, който ще бъде вместилище на всякакво зло. Този плод ще се роди на света тогава, когато светът обеднее от добродетели.

Но какво обедняване ще постигне света? Първо, той ще обеднее от любов, от единодушие, от целомъдрие. Второ, ще обеднее всяко селище и град от липсата на власт; управляващите лица ще напуснат града, селото и областта, така че не ще се окаже никакво възглавяващо лице нито в града, нито в селото, нито в областта. Също така и Църквата почти ще осиромашее от управлението на духовните власти. След това обедняване „у мнозина ще изстине любовта“ (Мт. 24.12), ще бъде взет от „оня, който го е задържал“ (2 Сол. 2.7) и ще се роди нечистият от утробата на нечистотата. А после това нечисто родено ще произведе знамения и чудеса чрез бесовски въжделения.

Светът ще си въобразява, че този Антихрист е кротък и смирен по сърце, а в действителност той ще бъде по сърце – лисица, а по душа – вълк. Неговата храна ще бъде да обърква, да безпокои, да смущава и да тревожи хората. Когато се превърнат в погиващи от греховно падение, тогава Антихриста ще се насити. А объркването на хората ще бъде това: осъждане, завист, злопаметност, ненавист, вражда, жажда за богатство, хомосексуализъм, забравяне на вярата, прелюбодейство, самохвалство с блуд. Това зло ще бъде храна на Антихриста. Както храна на Христа е било да изпълнява волята на Своя Отец, така храна за Антихриста ще бъде изпълняването на волята на неговия отец – дявола.

С това ще се храни и с това ще се засища Антихрист. И той ще стане управител над градове, села и области, в следствие на това, че няма да има никакъв управник в градовете, селата и окръзите. Тогава той ще завземе властта над целия свят, ще стане разпоредник над всичко, а също така и над чувствата на човека. Хората ще вярват на това, което той ще говори, защото той ще действа като самовластен единовластник – за унищожаване на спасението. Людете, които и без това ще са станали дяволски съсъди, ще имат безкрайно доверие към Антихриста, ще го направят всемирен и самовластен еднодържавник, така че той ще стане оръдие на дявола в последния му опит за изтребване на християнството от лицето на земята.

Намирайки се в погибел, хората ще си мислят, че той е Христос Спасителя и че той ще донесе тяхното спасение. Тогава Евангелието на Църквата ще бъде в пренебрежение. По-късно, когато гибелта нанесе големи бедствия на света, тогава, по време на тези бедствия, ще станат страшни знамения. Ще настъпи страшен глад, а светът ще бъде обзет от ненаситно лакомство за ядене. В сравнение с това, което в сегашно време един човек изяжда, тогава ще изяжда седем пъти повече и не ще се насити. Великото бедствие ще настъпи повсеместно. Тогава алчните за богатство ще отворят своите алчни житници (богатството ще се изпразни, имуществото ще се изравни до началата за равенство за всички). Тогава златото ще се обезцени, ще стане като боклук на пътя. И тогава, по времето на това предсказано бедствие, Антихрист ще започне да подпечатва своите хора с печат, уж за това, че да ги спаси от бедствия чрез този знак. (Понеже само на тези, които имат печат, съгласно Апокалипсиса 13.7, ще се продава хляб).

 Много хора ще умират по пътищата. Човеците ще станат като хищни птици, нахвърлящи се на мърша – лакомо ще излапват телата на умрелите. Но кои хора ще изяждат телата на мъртвите? Тези, които са подпечатани с печата на Антихриста. Християните, макар че на тях нито ще се подава хляб, заради това, че няма да имат на себе си печат, не ще започнат да ядат мъртъвци. Понеже, когато човек приеме този печат, неговото сърце ще стане още по-безчувствено и бидейки неспособно да понесе глад, човеците ще хванат труповете. И където и да се намират, като приседнат встрани на пътя, ще ги изяждат. А на печата ще бъде написано следното:

– „Аз съм твой.“
– „Да, ти си мой.“
– „Доброволно идвам, а не насилствено.“
– „И аз те приемам, поради твоето желание, а не насилствено.“

Тези четири изречения, тези надписи, ще бъдат по средата на тоя проклет печат. О, нещастен е онзи, който приеме този печат! Този проклет печат ще донесе велико бедствие на света. Тогава светът ще бъде толкова угнетен, че хората ще започнат да се преселват от място на място. А пък местните жители, като видят пришълците, ще кажат: „О, нещастни люде! Как сте се решили да напуснете своите толкова благодатни места и да дойдете в това проклето място при нас, у които не е останало никакво човешко чувство?!“ Така ще казват по всички места, където хората ще се преселват…

Тогава Бог, виждайки суматохата на човеците, от което зло те бедстват, като се изселват от своето място, ще заповяда на морето да възприеме свойствената му предишна горещина, която по-рано е имало, за да не ходят да се преселват човеците от място на място. И когато Антихрист седне на своя трон, тогава морето така ще закипи, както кипи вода в котел. Когато водата дълго време ври в котела, то няма ли да се изпари на пара? Така ще бъде и с морето. Кипейки, то ще се изпари и ще изчезне като дим от лицето на земята. Дърветата по дъбравите и всички кедри ще изсъхнат от морската жега, водните източници ще пресъхнат. Животни, птици и влечуги – всички ще измрат.

Денят ще се извърти като един час, седмицата – като ден, месецът – като седмица, а годината – като месец. Понеже човешкото лукавство така направи, че и стихиите да станат интензивни, да започнат още повече да бързат и да се усилват, за да се изпълни по-скоро предреченото от Бога число на осмото хилядолетие.

А когато проклетото славолюбие види Енох и Илия, проповядващи и говорещи на хората – да не приемат печата на Антихриста – той ще заповяда да ги арестуват. А пък пророците ще убеждават хората да не приемат печата на Антихриста. Те ще казват, че който прояви търпение и не приеме печата на Антихриста, той ще се спаси и Бог непременно ще го приеме в рая, само заради това, че той не е приел печата. И всеки да има знамението на честния кръст, кръстейки се всеки час, понеже кръстното знамение освобождава човека от адските мъки; а печатът на Антихриста довежда човека в адската мъка. Ако и да жадувате и да искате ядене, но потърпете за малко време, и Бог, като види вашето търпение, ще ви изпрати помощ свише; вие ще оживотворите (дословно: ще се наситите на живот) с помощта на Бога Всевишни. Ако пък не проявите търпение, ще приемете печата на този нечестив цар, но после ще съжалявате за това.

 Човеците ще казват на Енох и Илия: „А защо тия, които приеха печата, са благодарни на Антихриста?“ Тогава Енох и Илия ще кажат:

„Те са благодарни, но кой е благодарен, кой благодари чрез техните уста? Благодарят не хората, а единствено самият печат благодари. Злобата, която се е възцарила над тях, чрез техните уста изразява радост и утеха, понеже е успяла да погуби тези човеци, както става със злодеите, които тържествуват и се радват по повод на извършеното злодеяние. И какво представлява тяхната благодарност? Тяхната благодарност означава това, че в тях тържествено се е настанил Сатаната, представил се е за тяхното усещане, за тяхната чувственост, а човекът не съзнава онова, което става с него. Онзи, който възприеме печата на Антихриста, става демон. Макар да твърди, че уж не чувства нито ненаситно лакомство, нито жажда – той всъщност гладува и жадува много повече. И не само повече, но седем пъти повече, отколкото вие сега. Потърпете само малко време. Нима не виждате, че оня, който приема печата на Антихриста, няма да живее, но е духовно мъртъв и го очаква вечна мъка? Нима вие също така желаете да погинете с този печат във вечната мъка, за да бъдете там заедно с тези, които са го приели – там, „където ще бъде плач и скърцане със зъби“? (Мт. 25.30)“

И много други подобни увещания ще проповядват на хората Енох и Илия. Ще чуе Антихрист, че двама човека проповядват, като го наричат прелъстител, магьосник, измамник и коварен дявол. Като чуе това, ще се разгневи, ще заповяда да ги арестуват, да ги доведат при него и с прелъстителни слова ще ги попита: „Какви загиващи овце сте ми вие, понеже нямате царския печат?“ Тогава Енох и Илия ще кажат: „Лъжец и измамник! Демон! По твоя вина толкова души загинаха в ада! Препроклет е твоят печат заедно с твоята слава! Този твой проклет печат и преосквернената ти слава катурнаха света към гибел – твоята напаст доведе света до това състояние, свърши се светът и настана неговият край…“

Такива думи ще чуе Антихрист от Енох и Илия. И ще им каже: „Как смеете вие да говорите така пред мен, самодържеца и царя?“ И ще отговори Илия: „Презираме твоето царство и проклинаме твоята слава, заедно с печата ти.“ Тогава ще се разгневи Антихрист, като чуе тези презрителни отговори, ще стане и като бясно куче ще ги убие със собствените си ръце.

А след като убие Енох и Илия, Антихрист ще пусне в действие своите най-най-зли изчадия. Ще даде воля на злите духове, които е задържал до тогава. Тези изчадия или зли духове са: прелюбодейство, блуд, хомосексуализъм, убийство, грабежи, кражби, лъжа, продажба и покупка на човеци, купуване на момчета или момичета за блудстване с тях по улиците, подобно на псетата. И ще заповяда Антихрист на злите духове, послушни нему – да доведат човеците до там, че те да вършат десет пъти повече злини, отколкото преди.

Ще изпълнят всезлобните негови изчадия това гибелно повеление и ще се устремят да унищожат човешката природа чрез многообразни беззакония. От силното напрягане и безкрайна енергия на неговите всезлобни чада ще погине умствено и чувствено човешката природа в людете. Те, като станат толкова лукави по душа, ще се смалят по тяло – ще бъдат с ръст пет педи. Височината на човешкото тяло ще бъде от 89 до 125 см. Но с деянията на своето лукавство тези люде ще надминат демоните и ще бъдат един дух с демоните.

Ще види Антихрист, че човешкото естество е станало по-лукаво и по-суетно от най-злите негови изчадия, ще се зарадва твърде много на това, че злото в човечеството се е преумножило, че човещината в човека и природно дадените му свойства са изчезнали и че човеците са станали по-лукави от бесовете. И ето, срещу Антихриста, радващ се при вида на човешкото зло, внезапно ще се насочи отгоре „двуострият меч“, с който ще бъде поразен; и ще се изтръгне неговият нечист дух от прескверното му тяло.

Със смъртта на Антихриста ще настане краят на убийствата между хората. Каин положи началото на убиването, а антитипът (Антихрист) ще стане краят – с него ще се свършат убийствата. Какво ще бъде подир това – един Бог знае. А ние знаем само това, че ще бъдат разследвани извършените дела от всеки човек, за да се отделят добрите от злите дела, както пастирът отделя овцете от козите (Мт. 25.32).




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bogolubie
Категория: Други
Прочетен: 13705367
Постинги: 14720
Коментари: 2351
Гласове: 9367
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031