Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2010 13:25 - За НАСА нема криза
Автор: svet80 Категория: Политика   
Прочетен: 1958 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.04.2010 13:26


 САЩ хвърлят над $3 млрд. за ракети за полети на Марс 
Безпилотен кораб ще спасява астронавтите от МКС в случай на нужда

image

Космическият кораб "Орион" трябваше да превозва астронавти до МКС и до Луната. Сега се предвижда негова безпилотна версия. Изображение: NASA

 

В близките 5 години САЩ ще похарчат $3,1 млрд. за създаване на ракети с голяма товароносимост, способни да доставят хора на Луната или Марс, пише Washington Post, като се позовава на новия план за развитие на космическия отрасъл, подготвян от американското правителство.

Президентът Барак Обама ще даде по-подробна информация за развитието на космонавтиката в страната в четвъртък по време на изказване в Космическия център „Дж. Кенеди“, където ще присъстват служители на NASA, астронавти и конгресмени.

Изданието отбелязва, че докладът на Обама ще прозвучи на фона на острата критика срещу президента на САЩ след приетия нов бюджет през февруари, в който се предвижда прекратяване на финансирането на лунната програма Constellation и проекта Space Shuttle до 2013 г.

Нийл Армстронг, първият човек, стъпил на Луната, в открито писмо до Обама нарече ликвидацията на Constellation "катастрофа" и предупреди, че американската космическа програма може да стане „второкласна“.

Освен тежки ракети САЩ планират в течение на няколко години да създадат версия на космическия кораб „Орион“, който ще бъде пускан към МКС в качеството му на възможно средство за спешна евакуация на екипажа на станцията.

„Орион“ ще се отправя в орбита в безпилотен режим и ще се скачва със станцията. Тъй като на борда му при излитане от Земята няма да има хора, за извеждането му в орбита може да се използва една от действащите в момента ракети-носители, например клас „Атлас“ или "Делта".

В своята реч Барак Обама също ще гарантира,че благодарение на новите проекти в космическия отрасъл ще се разкрият 2,5 хил. работни места повече, отколкото е предвиждала програмата Constellation.

За развитието на съответната инфраструктура в щата Флорида ще бъдат отделени $40 млн. Освен това допълнителни 11,8 хил. работни места може да бъдат създадени за обезпечаване на пилотираните полети в Космоса, които ще се извършват от частни космически компании.

Представител на Белия дом заяви, че планът, в който ще бъдат използвани някои елементи на програмата Constellation, отразява колко „безстрашно и дръзко“ вижда Обама бъдещото усвояване на Космоса от човека.

Програмата Constellation беше разработена през 2004 г. при президента Джордж Буш-младши. Тя предвиждаше създаването на космическия кораб „Орион“ и няколко ракети-носители тип „Арес“. Крайната цел на Constellation беше полет на човек на Луната и в перспектива – на Марс. През февруари 2010 г. САЩ се отказаха от тази програма.

Новата стратегия, провъзгласена от президента Обама, предполага NASA да работи на първо място над краткосрочни космически мисии, а създаването на нови пилотирани кораби да се преотстъпи на частни компании.
 
http://www.dnes.bg//technology/2010/04/14/sasht-hvyrliat-nad-3-mlrd-za-raketi-za-poleti-na-mars.89328



Тагове:   криза,   нема,   Марс,   млрд,   НАСА,   МОШЕННИЦИ,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: svet80
Категория: Политика
Прочетен: 1704950
Постинги: 36
Коментари: 746
Гласове: 497
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930